AFN1 aug '13 09:27Aangepast op 1 aug '13 09:56

Shell onderuit op Damrak

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenbeurs in Amsterdam is donderdag licht hoger geopend.

ANP
ANP

Een fors koersverlies van olieconcern Shell, dat met teleurstellende resultaten kwam, hield de winst beperkt. Ook de andere Europese aandelenmarkten begonnen hoger. Beleggers maken zich op voor een drukke handelsdag met veel bedrijfsresultaten en rentebesluiten van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Bank of England.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste uur van de handel 0,2 procent hoger op 370,68 punten. De MidKap klom 0,8 procent tot 548,73 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt stegen tussen 0,2 en 0,7 procent.

Grootste daler in de AEX was Shell met een min van 4,8 procent. Het olieconcern boekte in het tweede kwartaal veel minder winst dan een jaar eerder. De nettowinst halveerde ruimschoots tot 1,7 miljard dollar. Bestuursvoorzitter Peter Voser noemde de resultaten ,,duidelijk teleurstellend''. Hij weet de winstdaling onder meer aan hogere kosten en de aanhoudende problemen in Nigeria.

ArcelorMittal

Staalconcern ArcelorMittal opende ook de boeken over het afgelopen kwartaal. Het bedrijf verlaagde daarbij zijn winstverwachting voor heel 2013, onder druk van een zwakker dan verwachte vraag en lagere grondstofprijzen. Het aandeel hield het verlies beperkt tot 0,1 procent. Volgens analisten van Rabobank werd al rekening gehouden met een verlaging van de winstdoelstelling en lagen de resultaten in lijn met de verwachtingen.

In de MidKap ging roestvrijstaalproducent Aperam aan kop met een plus van meer dan 5 procent. Het concern wist het verlies in het tweede kwartaal te verkleinen ten opzichte van de vergelijkbare periode vorig jaar. Onder de streep bleef een tekort staan van 11 miljoen dollar, tegen 28 miljoen dollar een jaar eerder.

Pharming

Pharming won ruim 1 procent. KBC heeft het advies voor het aandeel verhoogd naar aanleiding van de halfjaarcijfers die het biotechnologiebedrijf presenteerde. De analisten denken dat de kaspositie voldoende zal zijn om de tijd tot een verwachte nieuwe mijlpaal voor het bedrijf te overbruggen.

In Londen klom Lloyds meer dan 6 procent. De Britse bank heeft voor het eerst in 3 jaar tijd weer winst gemaakt. Lloyds boekte in het eerste halfjaar een nettowinst van 1,56 miljard pond (1,78 miljard euro). De grootste hypotheekverstrekker in Groot-Brittannië schrijft de winst vooral toe aan een daling van de voorzieningen op slechte leningen.

De euro was 1,3241 dollar waard, tegen 1,3290 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 105,50 dollar per vat. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper, op 107,30 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen