AFN24 sep '13 05:25Aangepast op 24 sep '13 08:15

Chrysler doet aanvraag voor beursgang

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (AFN/DPA/BLOOMBERG) - Autofabrikant Chrysler heeft maandag bij de Amerikaanse beurstoezichthouder een aanvraag ingediend voor een beursgang.

Er zijn geen details over de prijs en een eventuele datum bekendgemaakt door het bedrijf.

Achtergrond voor de stap zijn vastgelopen onderhandelingen tussen de twee aandeelhouders, Fiat en het fonds van oud-medewerkers van Chrysler. Het Italiaanse Fiat wil graag de 41,5 procent van de aandelen die nu nog in handen zijn van het fonds overnemen om Chrysler alleen te bezitten. Maar de twee partijen worden het niet eens over de prijs.

Een beursgang moet duidelijkheid geven over de marktwaarde van het bedrijf en zal als basis dienen voor verdere onderhandelingen. Sergio Marchionne, de topman van zowel Fiat als Chrysler, werkt al 4 jaar aan een plan om de twee bedrijven samen te voegen. Daarmee wil hij een blok vormen tegen concurrenten als Toyota, General Motors en Volkswagen.

De aandelen die de Italianen nog niet in handen hebben zijn nu nog in bezit van een arbeidersfonds dat zorgbetalingen doet voor gepensioneerde werknemers. Dat fonds kreeg de aandelen in handen nadat Chrysler door de Amerikaanse overheid werd genationaliseerd in 2009. Later stapte Fiat bij Chrysler in en heeft zijn belang verder uitgebouwd tot 58,5 procent.

Gerelateerde artikelen