AFN30 sep '13 19:34

Wall Street in mineur door begrotingsstrijd

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (AFN) - De aandelenbeurzen op Wall Street stonden maandag in de middaghandel op verlies.

Beleggers reageerden negatief op de nieuwste aflevering van de aanhoudende begrotingsstrijd tussen de Democraten en de Republikeinen, die de overheid opnieuw deels dreigt plat te leggen.

Na bijna 4 uur handel stond de Dow-Jonesindex 0,6 procent in de min op 15.174 punten. De brede S&P 500 zakte 0,4 procent tot 1686 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq stond met 3777 punten 0,1 procent onder de slotstand van vrijdag. Daarmee stonden de graadmeters er aanzienlijk beter voor dan bij aanvang van de handel, toen verliezen van ruim 1 procent werden genoteerd.

Het Amerikaanse Congres moet maandag voor middernacht (lokale tijd) tot een begrotingsakkoord komen om de eerste sluiting van overheidsdiensten in 17 jaar te voorkomen. Democraten en Republikeinen lijken het echter niet eens te kunnen worden over de voorwaarden. Zonder compromis worden mogelijk 800.000 ambtenaren tijdelijk op onbetaald verlof gestuurd.

Vervelend

Kredietbeoordelaar Moody's wees er maandag op dat de tijdelijke sluiting van overheidsdiensten vervelend is, maar dat het echte gevecht gaat om de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond. Daarover moet volgens de regering voor 17 oktober een akkoord worden gesloten, om te voorkomen dat het land niet meer aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen.

In de Dow Jones waren de producent van netwerkapparatuur Cisco Systems en chipproducent Intel de enige fondsen zonder verlies. Beide bedrijven werden 0,5 procent meer waard. Procter & Gamble, Nike en Coca-Cola stonden onderaan met verliezen van circa 1,5 procent.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte met 1 procent tot 101,87 dollar. De euro was maandagavond 1,3535 dollar waard, tegen 1,3540 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen