AFN7 nov '13 07:59Aangepast op 7 nov '13 08:46

Imtech neemt extra maatregelen in Duitsland

Auteur: ANP Nieuws

GOUDA (AFN) - Imtech heeft zijn verlies in het derde kwartaal verder zien oplopen en neemt extra maatregelen om de resultaten in Duitsland te verbeteren.

Dat meldde de technisch dienstverlener donderdag.

Imtech leed afgelopen kwartaal een nettoverlies van 96,1 miljoen euro. Dat was 6,6 miljoen euro meer dan een jaar eerder. Het operationele resultaat (ebit) verbeterde wel met 19 miljoen euro tot een verlies van 59,5 miljoen euro. De omzet van Imtech zakte met 8,5 procent tot 1,3 miljard euro.

Vooral in Duitsland heeft Imtech het zwaar, mede door de problemen die het voormalige management het bedrijf daar heeft bezorgd. Om de prestaties op peil te krijgen, worden komend jaar nog eens 300 banen (fte) in Duitsland geschrapt. Dat komt bovenop op het eerder aangekondigde verlies van 550 banen. Imtech ontdekte eerder dit jaar omvangrijke fraude bij zijn Duitse en Poolse activiteiten.

Schade

Bestuursvoorzitter Gerard van de Aast gaf aan dat het Duitse bedrijf lange tijd op basis van ,,foutieve, mogelijk zelfs frauduleuze'' informatie is geleid, waardoor het bedrijf er veel zwakker voor bleek te staan dan door het management werd voorgespiegeld. Als voorbeeld wees hij op de sponsorcontracten die werden afgesloten in het Duitse voetbal. ,,Als je verlies lijdt, sluit geen 15-jarige sponsordeals, dat doe je gewoon niet'', aldus Van de Aast.

Imtech heeft ,,een halve bestelbus vol documenten'' ingeleverd bij justitie in Duitsland en Polen in een poging een deel van de ontstane schade te verhalen op het inmiddels ontslagen management, gaf Van de Aast aan. Over het verwachte verdere verloop van de rechtszaken deed hij geen uitspraken.

Moeilijkeomstandigheden

De in april aangekondigde reorganisaties lopen volgens het bedrijf op schema. Onder meer in de Benelux is de herstructurering afgerond, terwijl de operatie in Duitsland halverwege is. In Oost-Europa, en vooral in Polen, is de omvang van de activiteiten fors verkleind en richt Imtech zich nu vooral op projecten voor klanten in de Duitse auto-industrie.

Volgens Van de Aast vertonen diverse markten, zoals Traffic en Marine, tekenen van herstel. Op de Nederlandse kantorenmarkt blijven de omstandigheden echter moeilijk. In Groot-Brittannië en Scandinavië ontwikkelt de omzet zich naar tevredenheid.

Imtech onderhandelt met zijn banken over nieuwe voorwaarden voor zijn schuld. Het bedrijf verwacht de nieuwe convenanten uiterlijk bij de presentatie van de jaarcijfers op 18 maart bekend te kunnen maken. Financieel directeur Hans Turkesteen gaf aan er ,,zonder meer'' vanuit te gaan dat er nieuwe afspraken kunnen worden gemaakt. Over de inhoud daarvan wilde hij nog geen uitspraken doen.

Met het oog op alle onzekerheden zag Imtech donderdag af van voorspellingen voor heel 2013.

Gerelateerde artikelen