AFN7 nov '13 07:45Aangepast op 7 nov '13 16:11

Omzetdaling Delhaize door wisselkoersen

Auteur: ANP Nieuws

BRUSSEL (AFN) - Het Belgische supermarktconcern Delhaize heeft in het derde kwartaal flink last gehad van nadelige wisselkoerseffecten.

EPA
EPA

De omzet daalde met 0,5 procent tot 5,3 miljard euro. Dat maakte het bedrijf donderdag bekend.

Exclusief de gevolgen van valutaschommelingen was juist sprake van een stijging van de inkomsten met bijna 3 procent. Behalve in België is het detailhandelsbedrijf actief in onder meer de Verenigde Staten, Indonesië en verscheidene landen in Zuidoost-Europa.

In thuisland België wist Delhaize marktaandeel te behouden, maar daalde de winstgevendheid. Dat kwam onder meer doordat het bedrijf meer moest investeren in promotionele acties. Delhaize voelt in eigen land onder meer de concurrentie van Albert Heijn en Lidl.

Winst

De onderliggende operationele winst daalde met 22 procent tot 176 miljoen euro. Onder de streep resteerde een verlies van 78 miljoen euro, tegen een nettowinst van 193 miljoen euro een jaar eerder.

Topman Pierre-Olivier Beckers, die vrijdag zijn plek afstaat aan de Nederlander Frans Muller, sprak van ,,solide resultaten'' in de VS. In thuismarkt België wist Delhaize de omzet op peil te houden, maar dat ging wel ten koste van de winstgevendheid.

Ontslagvergoeding

Beckers, die 30 jaar bij Delhaize heeft gewerkt waarvan bijna 15 jaar als bestuursvoorzitter, krijgt een ontslagvergoeding van 18 maandsalarissen mee. Dat komt neer op 7,6 miljoen euro.

Delhaize handhaaft zijn vooruitzichten voor heel 2013. Het bedrijf gaat uit van een onderliggende operationele winst, exclusief wisselkoerseffecten, van tenminste 755 miljoen euro. Na de eerste drie kwartalen van het jaar staat de teller op 571 miljoen euro.

Gerelateerde artikelen