AFN24 sep '13 12:45Aangepast op 24 sep '13 13:14

Applied Materials neemt Tokyo Electron over

Auteur: ANP Nieuws

SANTA CLARA (AFN) - Chipmachinemaker Applied Materials neemt voor 9,4 miljard dollar (7 miljard euro) zijn Japanse branchegenoot Tokyo Electron over.

Dat maakten de bedrijven dinsdag bekend.

De transactie wordt geheel in aandelen afgehandeld en leidt tot een concern met een marktwaarde van circa 29 miljard dollar. De fusie wordt naar verwachting medio volgend jaar of in de tweede helft van 2014 afgerond. Na afronding van de transactie bezitten de aandeelhouders van Applied Materials circa 68 procent van het nieuwe bedrijf en de aandeelhouders van Tokyo Electron hebben de rest.

De aandeelhouders van Applied Materials en Tokyo Electron moeten nog wel instemmen met de fusie, net als de toezichthouders. De besturen van beide bedrijven hebben unaniem ingestemd met de combinatie, die zal worden geleid door de topman van Applied Materials, Gary Dickerson. Topbestuurder Tetsuro Higashi van Tokyo Electron wordt voorzitter van het nieuwe concern.

Kostenbesparing

Het nieuwe concern behoudt noteringen op de beurs in Tokio en bij de technologiebeurs Nasdaq. Ook komen er twee hoofdkantoren, in Santa Clara (VS) en in Tokio. Het fusiebedrijf wordt geregistreerd in Nederland. De combinatie krijgt bovendien een nieuwe naam.

De bedrijven verwachten door de fusie honderden miljoenen dollars aan kostenbesparingen te realiseren. Verder is het nieuwe concern van plan na afronding van de transactie voor 3 miljard dollar aan eigen aandelen in te kopen.

Applied Materials en Tokyo Electron zijn branchegenoten van de Nederlandse halfgeleiderbedrijven ASMI en ASML.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen