AFN4 sep '13 08:03Aangepast op 4 sep '13 08:36

‘Licht hogere opening AEX’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse aandelenbeurs opent woensdag waarschijnlijk licht hoger.

Ook de andere Europese aandelenmarkten zullen met kleine plussen beginnen. De stemming blijft terughoudend in afwachting van de ontwikkelingen rond Syrië. Ook wordt uitgekeken naar de G20-bijeenkomst in het Russische Sint-Petersburg, die donderdag gaat beginnen.

,,De AEX begint rond 1 punt hoger. Op de Aziatische beurzen worden overwegend kleine winsten geboekt en ook Wall Street wist gisteren licht hoger te sluiten. De steun van de Republikeinen aan Obama om in te grijpen in Syrië zorgt wel voor voorzichtigheid. Gisteren hebben we kunnen zien hoe snel er paniek uitbreekt op de beurzen na berichten over afgevuurde raketten in het Middellandse Zeegebied. Voor de rest is het wachten op de economische groeicijfers van de eurozone en data over de Europese dienstensector, die later op de dag naar buiten komen”, aldus marktanalist Martijn Weller van IG Nederland.

De Stichting Preferente Aandelen B KPN heeft de meerderheid van het stemrecht bij KPN verkregen. Dat bleek woensdag uit een melding van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De stichting wil daarmee een voorlopige besVerre Oostenchermingswal opwerpen tegen de voorgenomen overname van KPN door het Mexicaanse América Móvil.

Verre Oosten

In het Verre Oosten lieten de beurzen woensdag een gemengd beeld zien. In Tokio sloot de Nikkei 0,5 procent hoger. Beleggers hielden hun kruit droog in afwachting van een mogelijke militaire interventie in Syrië. Ook werd gewacht op de Bank of Japan, die woensdag begon aan een tweedaagse beleidsvergadering.

De handel op Wall Street begon dinsdag, na een lang weekeinde, met flinke plussen, maar beleggers deden een stapje terug nadat bekend werd dat de Republikeinen president Barack Obama steunen in zijn plannen voor een militaire aanval op Syrië. De graadmeters sloten op positief terrrein, maar de stemming was verre van uitbundig.

Dow

De Dow-Jonesindex eindigde 0,2 procent hoger op 14.833,96 punten. De brede S&P 500 klom 0,4 procent tot 1639,77 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq steeg met 0,6 procent tot 3612,612 punten.

Op de Europese aandelenbeurzen werden dinsdag wat winsten genomen na de rally van maandag. De AEX-index in Amsterdam sloot 0,6 procent lager op 367,09 punten. De MidKap daalde eveneens met 0,6 procent, tot 540,48 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tussen 0,6 en 0,8 procent.

De euro was woensdag voor opening van de aandelenbeurzen 1,3166 dollar waard, tegen 1,3160 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 108,16 dollar per vat. Brentolie bleef stabiel op 115,67 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen