BIN11 feb '16 22:09

Oppositie valt Rutte aan op inperken instroom

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - De oppositie gelooft er niets van dat de vluchtelingenstroom vanuit Turkije naar Europa op korte termijn sterk wordt ingedamd, zoals het kabinet beweert.

ANP
ANP

Premier Mark Rutte moet een eerlijk verhaal houden over het doel en de aantallen, stelden veel oppositiepartijen donderdag in een lang en stekelig debat over de vluchtelingencrisis.

Doet Rutte dat niet en komen de gewekte verwachtingen niet uit, dan roept dat scepsis op en dat is schadelijk voor de politiek, vindt de oppositie. ,,De premier doet aan wensdenken. Maar je moet niet beloven wat je niet kunt waarmaken'', zei GroenLinks-leider Jesse Klaver. Op die manier gaat het draagvlak voor de opvang van vluchtelingen nog verder omlaag, denkt Klaver, net als SP, D66, ChristenUnie en Groep Kuzu/Öztürk.

Rutte ontkende dat hij met cijfers aan het goochelen is. Het gaat volgens hem niet om beloften maar om doelen. En dat is niet om de instroom naar nul terug te brengen maar wel binnen zes tot acht weken fors te verminderen. Dat gebeurt inmiddels ook, herhaalde hij, maar de reden daarvoor is niet duidelijk.

Turkije

Europa heeft met Turkije afgesproken om meer vluchtelingen daar op te vangen en ze niet te laten doorreizen naar Europa. Daar krijgt Turkije extra geld voor. Maar een brede oppositie is daar zeer kritisch over en wil weten wat het kabinet doet als het niet lukt.

Maar Rutte wil daar niets over zeggen. ,,We willen zo lang mogelijk werken aan een Europese oplossing om de instroom onder controle te krijgen.'' Als dat echt niet lukt, wil de premier pas over mogelijk andere maatregelen praten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen