BIN20 jan '16 18:08

Minister wil lessen trekken uit kwestie-Maat

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Justitieminister Ard van der Steur zal zich voortaan in zijn reacties niet meer laten leiden door emoties.

ANP
ANP

Hij gaat zich zakelijker uitlaten.

Deze les zal de bewindsman trekken uit de kwestie-Maat, zei hij in een debat daarover. Hij reageerde op kritiek over de manier waarop hij met patholoog-anatoom George Maat omging nadat die een lezing had gegeven over slachtoffers van de MH17.

De oppositie is nog niet overtuigd van de uitleg en spreekt van woordspelletjes. Kamer en media gingen ervan uit dat Maat de laan was uitgestuurd, terwijl de minister volhoudt dat hij op 'non-actief' was gezet in afwachting van nader onderzoek. Van der Steur stelde het ontstane beeld destijds niet bij. Hij beloofde zich in de toekomst duidelijker uit te laten.

Ongeloofwaardig

Het buitenspel zetten was volgens de minister een beslissing van de korpschef ,,maar met mijn instemming''. Het was nodig een gebaar te maken richting nabestaanden, dacht hij. De oppositie vermoedt dat de minister invloed heeft uitgeoefend op de korpschef, maar Van der Steur blijft deze suggesties tegenspreken. Volgens hem heeft de korpschef zijn eigen verantwoordelijkheid.

Van der Steur vroeg niet het complete politiedossier over Maat op. Hij vindt dat hij op de korpschef moet kunnen vertrouwen. De SP noemde het ,,ongeloofwaardig'' dat de minister verder geen betrokkenheid zou hebben gehad, ook al omdat hij op het ministerie grondig is voorbereid op een gesprek met Maat.

Excuses

In een memo daarover staat dat met dat gesprek moet worden geregeld dat het onderwerp ,,niet steeds in media en door Kamerleden wordt opgerakeld.'' Ook krijgt de minister daarin het advies geen excuses aan te bieden: ,,Uw eerdere reactie was ingegeven door gevoelens.''

Van der Steur gaf toe dat het hem moeite heeft gekost om met excuses te komen voor zijn eerste afkeurende woorden jegens Maat. ,,Ik ben van heel ver gekomen om dat voor mezelf te erkennen.'' Daarom kwamen de excuses vorige week pas, zei de minister.

Het debat gaat om 19.45 verder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen