BIN20 feb '16 12:34

PvdA en VVD tevreden met deal Cameron

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Regeringspartijen VVD en PvdA zijn tevreden over de deal die de Europese leiders met de Britse premier David Cameron hebben gesloten en die de Britten in de EU moet houden.Marit Maij van de PvdA is wel ,,opgelucht dat er met deze deal niet wordt gemorreld aan het principe van gelijk loon voor gelijk werk of aan de bestaande Europese verdragen".

ANP
ANP

Marit Maij van de PvdA is wel ,,opgelucht dat er met deze deal niet wordt gemorreld aan het principe van gelijk loon voor gelijk werk of aan de bestaande Europese verdragen". Cameron moet volgens haar het akkoord nu thuis gaan verdedigen en ,,eerlijk tegen zijn bevolking zijn over de waarde van samenwerking in Europa".

Bij coalitiepartner VVD klinkt alom tevredenheid. ,,Het lijkt erop dat Cameron zich door ons verkiezingsprogramma heeft laten inspireren", laat Europa-woordvoerder Anne Mulder zaterdag weten.

Schaamteloos

D66 is blij dat de kwestie lijkt opgelost. ,,Het was bizar om te zien hoe de Britse premier Cameron schaamteloos Europa gijzelde de afgelopen maanden", aldus Kees Verhoeven. Hij vindt het net als Maij belangrijk dat Cameron nu wel direct de straat op gaat om de overeenkomst te verdedigen.

,,De inhoud is niet zo schokkend", zei Sybrand Buma in het radioprogramma Kamerbreed. Zaken die erin staan zoals het feit dat de Britten nooit bij de euro zullen komen, zijn volgens hem niet nieuw. De belangrijkste vraag is volgens hem of het Cameron lukt om de Britten te overtuigen dat dit een ,,topdeal" is.

Uitzonderingen

Volgens SP-partijvoorzitter Ron Meyer in hetzelfde programma wordt met het akkoord duidelijk dat de Britten ,,zich niet zoveel hoeven aan te trekken van de EU". Hij vraagt zich af of andere landen nu ook om uitzonderingen gaan vragen.

,,Het is te weinig voor Cameron om als winnaar uit de strijd te komen", denkt PVV'er Harm Beertema. ,,De Britse premier heeft te weinig binnengehaald. Dat zal hem door de tegenkrachten niet in dank worden afgenomen."

Op 23 juni is er een referendum in Groot-Brittannië over het lidmaatschap van de EU. Cameron gaat met deze deal op zak actief campagne voeren om de Britten binnen de EU te houden.

Gerelateerde artikelen