BIN9 mrt '16 06:19

D66 wil geld terug van Israël

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - D66 wil dat het kabinet geld terugvraagt van Israël omdat het land een Nederlands hulpproject voor de Palestijnen in bezet gebied heeft verwoest.

ANP
ANP

Sjoerd Sjoerdsma wil het woensdag aan de orde stellen tijdens een overleg met minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken).

,,Onbegrijpelijk dat een bondgenoot ongestraft deze projecten kan slopen'', zegt buitenlandwoordvoerder Sjoerdsma. Eerder dit jaar is volgens hem een landbouwproject op de Westelijke Jordaanoever getroffen waar Nederland 10 miljoen dollar aan heeft bijgedragen.

Israël is al jaren bezig met het verwoesten van Europese hulpprojecten, zegt de D66'er. ,,Het is onderdeel van een campagne.'' En het land ,,schermt'' er nu mee dat het om een vergelding gaat voor het Europese etiketteringsbeleid. Op producten van Israëlische nederzettingen uit bezet Palestijns gebied mag niet meer 'made in Israël' staan. Er moet op staan dat ze afkomstig zijn ,,uit land dat sinds 1967 door Israël is bezet''.

Sjoerdsma wil dat het kabinet de Israëlische regering duidelijk maakt dat dit beleid niet langer kan. Hij wijst er verder op dat in België de Israëlische ambassadeur om deze kwestie al op het matje is geroepen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen