BIN28 sep '15 13:38Aangepast op 28 sep '15 17:10

Referendum betekent uitstel associatieverdrag

Auteur: ANP Nieuws

BRUSSEL (ANP) - Als Nederland een raadgevend referendum organiseert over het associatieverdrag tussen Oekraïne en de Europese Unie, kan het verdrag niet op 1 januari officieel in werking treden.

Wel worden onderdelen van het verdrag nu al onder voorbehoud toegepast. Dat zei een woordvoerster van de Europese Commissie maandag.

Voor inwerkingtreding van het verdrag moeten alle 28 EU-lidstaten het ratificeren. Tot nu toe hebben 22 landen dat gedaan, maar Nederland nog niet. Wat het uitstel concreet betekent, kon de Europese Commissie niet direct vertellen.

Uiterlijk 14 oktober is bekend of de initiatiefnemers van GeenPeil aan alle voorwaarden hebben voldaan en of er een niet-bindend referendum komt. De raadpleging vindt waarschijnlijk plaats in de eerste helft van volgend jaar.

Ondemocratisch

Het verdrag is bedoeld om de economische en politieke banden met Oekraïne aan te halen en kan leiden tot een vrijhandelsakkoord. De overeenkomst wordt door tegenstanders, zoals de initiatiefnemers van het niet-bindende referendum, gezien als de opmaat naar een lidmaatschap van de EU. Zij vinden dat ondemocratisch en eisen dat de burgers worden gehoord.

Oekraïne is geen kandidaat-lid van de Europese Unie en dat komt ook niet dichterbij door het associatieverdrag, benadrukt de Nederlandse overheid.

Met het verdrag gaat Oekraïne verplichtingen aan om de rechtsstaat te ontwikkelen. Ook moet de overeenkomst meer bescherming bieden aan buitenlandse investeringen en samenwerking op tal van gebieden stimuleren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen