BIN7 mrt '16 20:02

Besluit omstreden onkruidverdelger uitgesteld

Auteur: ANP Nieuws

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie neemt voorlopig nog geen besluit over de onkruidverdelger glyfosaat.

staatssecretaris Martijn van Dam. ANP
staatssecretaris Martijn van Dam. ANP

Experts van de lidstaten zouden deze week besluiten het veelgebruikte maar omstreden middel vijftien jaar langer toe te staan. Een aantal lidstaten en fracties in het Europees Parlement verzet zich daar echter tegen, waardoor een besluit is uitgesteld.

,,We hebben weliswaar een veldslag gewonnen, maar de strijd is nog niet gestreden'', laten de Europese sociaaldemocraten maandag weten. De deskundigen komen opnieuw bijeen in mei. In juni moet er een besluit liggen.

Glyfosaat zit onder meer in het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup van de Amerikaanse fabrikant Monsanto. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO is het waarschijnlijk kankerverwekkend. Sommige tuincentra in Nederland zijn gestopt met de verkoop.

Martijn van Dam

De Tweede Kamer riep staatssecretaris Martijn van Dam (Landbouw) vorige week op niet in te stemmen met de verlenging. Van Dam zei vrijdag een verlenging niet te steunen en eerst meer duidelijk te willen over het middel.

Foodwatch noemt het uitstel ,,een stap in de goede richting'' maar een woordvoerder van de voedselwaakhond noemt de gang van zaken rond de besluitvorming tot nu toe ,,te gek voor woorden''. ,,Er is veel wetenschappelijke discussie over glyfosaat. De WHO noemt het waarschijnlijk kankerverwekkend. De EU heeft ook onderzoek laten doen en daaruit blijkt dat het waarschijnlijk niet kankerverwekkend is. Maar de EU heeft onderzoeken vanuit de industrie mee laten wegen, waarvan de data niet openbaar gemaakt is. Als dat meegenomen wordt in de besluitvorming, is het te absurd voor woorden.''

Een actie van foodwatch tegen de toelating van glyfosaat voor de komende tien jaar is de afgelopen tijd door meer dan 100.000 mensen ondertekend.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen