BIN14 mrt '16 07:56

Vraagtekens Van Rompuy bij referendum

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De voormalige 'EU-president' Herman van Rompuy zet vraagtekens bij het Nederlandse referendum over het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne.

EPA
EPA

Bij een nee dreigt Nederland een minder betrouwbare partner te worden. Ook vreest hij dat Den Haag geen effectief buitenlandbeleid kan voeren als het steeds rekening moet houden met een referendum achteraf.

,,Over dit associatieverdrag zijn toch debatten geweest in Nederland? De volksvertegenwoordiging heeft haar verantwoordelijkheid genomen. Komt er straks ook een referendum over TTIP, het Amerikaans-Europese vrijhandelsakkoord? Dan zou het wel eens moeilijk kunnen worden om Nederlandse handtekeningen te krijgen'', aldus Van Rompuy in een interview met Trouw.

Volgens de Belg kunnen referenda zoals die in Nederland een hindernis vormen voor het buitenlandbeleid. Er is altijd het risico teruggefloten te worden. ,,Een land moet zich kunnen engageren. Nederland is hierin een uitzondering, het is het enige land dat zo'n soort procedure hanteert.''

Gerelateerde artikelen