Vluchtelingencrisis31 mrt '16 09:47

Tijdelijk aparte opvang kwetsbare asielzoeker

Auteur: BNR Webredactie

Kwetsbare asielzoekers, bijvoorbeeld bedreigde homo's of christenen, kunnen indien nodig tijdelijk in een aparte vleugel van een opvang worden geplaatst. Aan de andere kant wil staatssecretaris Dijkhoff asielzoekers die zich misdragen juist harder aanpakken.

Foto: ANP
Foto: ANP

De overlastgevende asielzoekers worden apart gezet, krijgen geen zakgeld meer en moeten op cursus. Op die manier moeten andere bewoners van asielzoekerscentra worden beschermd. Volgens Dijkhoff gaat het waarschijnlijk om enkele honderden gevallen per jaar die nu dus harder worden aangepakt. "Daarnaast moet je natuurlijk ook gewoon vervolgen. En als het echt ernstig is, dan wil je die persoon ook ergens anders onderbrengen terwijl het proces loopt."

Te bont
Het is uiteindelijk aan het COA om per locatie te beoordelen wannéér iemand het daadwerkelijk te bont heeft gemaakt, zegt staatssecretaris Klaas Dijkhoff tegen politiek verslaggever Jeroen Stans. "Maar je moet denken aan mensen die intolerant zijn richting kwetsbare individuen die medebewoners van asielzoekerscentra het leven zuur maken en daardoor onhoudbaar zijn om nog in een normaal asielzoekerscentrum te wonen."

 

In asielzoekerscentra zullen kwestbare groepen beter worden beschermd, maar er komen geen aparte centra voor bijvoorbeeld homo's of christenen. Een aparte opvang voor bepaalde categorieën is niet nodig, meent Dijkhoff, omdat daar een verkeerd signaal van uit zou gaan. Dat past niet bij de manier "waarop wij in Nederland samenleven.'' Hij legt daarmee een oproep van de Tweede Kamer naast zich neer.

Apart
"Dit is precies waar de VVD om heeft gevraagd'', zegt VVD- Kamerlid Malik Azmani. Hij pleitte voor het aparte regime voor overlastveroorzakers, maar ziet niets in gescheiden opvang van bedreigde asielzoekers. "Asielzoekers die zich niet kunnen gedragen moeten de consequenties van hun daden ondervinden. Zij moeten apart worden gezet, niet de slachtoffers. In onze samenleving leven homo's, hetero's en verschillende geloven naast elkaar en zijn man en vrouw gelijk. Daar moeten nieuwkomers zich aan aanpassen.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen