BIN22 sep '15 12:41Aangepast op 22 sep '15 13:12

OM wist van foto's Van der G.

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De onder voorwaarden vrijgelaten Volkert van der G.

ANP
ANP

heeft het hem opgelegde mediaverbod niet overtreden. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag laten weten. Het OM was al in 2014 op de hoogte gesteld van krantenfoto's die van Van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, werden gemaakt.

In een uitzending van tv-programma Brandpunt Reporter zondag was te zien dat Van der G. zei dat hij de foto’s die vorig jaar na zijn vrijlating in De Telegraaf verschenen zelf 'in scène heeft gezet'. Hij vertelde dat zijn toenmalige advocaat, Stijn Franken, contact legde met de fotograaf, ondanks een verbod voor Van der G. om geen contact op te nemen met media.

Naar nu blijkt was het OM op de hoogte gesteld. Een van de advocaten van Van der G. had het OM op 16 juni 2014 laten weten dat er een foto werd gemaakt. De foto stond op 17 juni in de krant.

Op de hoogte

Het OM weigert te zeggen of het toestemming heeft gegeven en het wil ook niet zeggen waarom het pas dagen na de uitzending bekendmaakt dat het al lang op de hoogte was. Het OM verwijst voor vragen naar minister Ard van der Steur.

De uitzending heeft tot veel verontruste reacties geleid. De broers van de vermoorde politicus vroegen het OM dinsdag zelfs een verzoek bij de rechtbank in te dienen om de voorwaardelijke vrijlating van Van der G. te herroepen.

Milieuactivist Van der G. schoot Fortuyn dood op 6 mei in 2002, vlak voor de verkiezingen. Van der G. kreeg achttien jaar cel en hij kwam in maart vorig jaar voorwaardelijk vrij.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen