BIN14 mrt '15 08:55Aangepast op 14 mrt '15 09:57

Schippers: affaire met bonnetje geen toeval

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Dat het bonnetje rond de omstreden Teeven-deal in verkiezingstijd is opgedoken, is volgens VVD-minister Edith Schippers geen toeval.

ANP
ANP

Dat zei ze zaterdag in een interview met De Telegraaf.

Door de zaak zijn deze week twee VVD-bewindspersonen van Veiligheid en Justitie (Ivo Opstelten en Fred Teeven) afgetreden. Schippers, die deel uitmaakt van het VVD-campagneteam, zegt niet te weten wie er achter zit, maar ze vermoedt niet dat het een politieke partij is.

,,Als een bonnetje van vijftien jaar geleden een week voor de verkiezingen opdoemt, dan is mijn conclusie dat het niet voor niets nú gebeurt. De een zegt: het is de onderwereld. De ander zegt: het zijn krachten bij justitie. Een derde zegt: het zijn krachten uit de advocatuur. Ik kan dat niet beoordelen. Maar er zit ergens een kracht achter”, zegt Schippers.

Miljoenendeal

Teeven sloot vijftien jaar geleden als officier van justitie een omstreden miljoenendeal met een drugshandelaar. Die kwestie speelde recent opnieuw op. Deze week bleek dat Opstelten de Tweede Kamer verkeerd had geïnformeerd over de zaak.

De VVD kreeg de afgelopen weken te maken met meer kwesties. Zo stapte VVD-Tweede Kamerlid Mark Verheijen op na gedoe over zijn declaratiegedrag. Ook raakte er een VVD-fractielid uit Stichtse Vecht in opspraak door lekken over een burgemeestersbenoeming en een verdenking van hennepteelt en witwassen.

Rotincidenten

„Het zijn rotincidenten”, zegt Schippers in De Telegraaf. ,,Er komen te veel dingen naar boven. Omdat het serieuze zaken zijn, verbinden we er wel gevolgen aan. Er zijn niet voor niets twee bewindspersonen afgetreden. Dus ik vind eigenlijk dat de partij heel goed functioneert, dat we rustig blijven en gefocust op waar het om gaat, namelijk dat we koers moeten houden met het land.”

D66-Kamerlid Gerard Schouw wil dat Schippers dinsdag in het vragenuurtje tekst en uitleg geeft over haar uitlatingen. ,,De minister uit zware beschuldigingen richting de ambtenaren van het ministerie van Justitie inzake de affaire Cees H. Zij suggereert dat het ambtenaren zijn geweest die gelekt hebben. Dat is nogal wat en ik wil weten waar zij dit op baseert.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen