BIN22 jul '15 15:58Aangepast op 22 jul '15 16:31

Stukken over EU-naheffing toch openbaar

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft woensdag alsnog vertrouwelijke documenten vrijgegeven over de naheffing van ruim 600 miljoen euro die Nederland vorig jaar van de Europese Commissie kreeg.

ANP
ANP

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) stuurde de stukken naar de Tweede Kamer. Hij deed dat nadat de Europese Commissie de papieren vrijgaf na een wob-verzoek van De Telegraaf.

De krant wilde onder meer weten wat het kabinet wanneer wist over de naheffing en of is geprobeerd aan de heffing te ontkomen of over de hoogte ervan te onderhandelen. In de Kamer wilde vooral het CDA dat ook de correspondentie tussen het kabinet en de Europese Commissie openbaar zou worden. De partij verweet Dijsselbloem eerder dat die een toneelstukje opvoerde toen hij verbaasd en boos reageerde op het nieuws van de naheffing. De minister wist daar toen al dagen van.

Dijsselbloem herhaalt woensdag dat hij verbaasd was over de hoogte van de naheffing en het ontbreken van de onderbouwing ervan. Nadat de onderbouwing door de Europese Commissie was geleverd en de berekening correct bleek, heeft Nederland uiteraard betaald, schrijft Dijsselbloem.

Pieter Omtzigt, lid van de Tweede Kamer voor het CDA, is niet tevreden: ,,Het is opmerkelijk dat door de Europese Commissie deze stukken nu openbaar worden, terwijl minister Dijsselbloem ze aan de Tweede Kamer bij herhaling weigerde. Uit de stukken blijkt nu dat de Nederlandse regering de details van de naheffing al veel eerder kende. Er ontbreken echter nog steeds documenten die het CDA openbaar wil.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen