BIN9 jan '15 19:13

'Veiligheid bij gaswinning genegeerd'

Auteur: ANP Nieuws

GRONINGEN (ANP) - Oppositiepartijen als de SP, de ChristenUnie en GroenLinks willen opheldering van minister Henk Kamp (Economische Zaken) over een uitgelekt rapport over de gaswinning in Groningen.

ANP
ANP

De conclusie van het conceptrapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid is dat veiligheid de afgelopen jaren geen rol heeft gespeeld bij de gaswinning. Het ging om de opbrengst. De NOS en RTV Noord berichtten vrijdag over het rapport.

SP-Tweede Kamerlid Eric Smaling noemt de conclusies zeer ernstig. ,,Als dit allemaal klopt, kan dit niet zonder consequenties blijven. De overheid is in dat geval haar zorgplicht op schandalige wijze niet nagekomen.'' Ook de ChristenUnie wil dinsdag opheldering van Kamp. Kamerlid Carla Dik-Faber noemt het schokkend ,,dat veiligheid geen enkele rol heeft gespeeld bij de NAM en zelfs niet bij het ministerie van Economische Zaken en de toezichthouder.'' De ChristenUnie vindt dat het huidige plan voor minder gaswinning onvoldoende is voor de veiligheid van de Groningers.

Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) noemt de uitgelekte conclusies vernietigend. ,,Bijna twintig jaar lang was bekend dat de gaswinning aardbevingen veroorzaakt, maar de NAM en overheid hebben daar vrijwel niets mee gedaan. Als dit klopt, dan is dat een onacceptabele en onverantwoordelijke gang van zaken."

Beperkt effect

In het conceptrapport krijgen het ministerie, de NAM maar ook het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) ervan langs. ,,De partijen zagen tot begin 2013 het effect van de aardbevingen als beperkt; het was slechts een schaderisico dat vergoed kon worden. Veiligheidsrisico’s voor burgers werden niet onderkend.''

Dat het ministerie meerdere rollen heeft (betrokken bij de exploitatie maar ook de hoeder van alle belangen) draagt niet bij aan de veiligheid. Bovendien staan de betrokken organisaties niet open voor kritische tegengeluiden, van bijvoorbeeld gemeenten en provincies, zou de raad vooralsnog concluderen.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid kon niets zeggen over het conceptrapport. De definitieve versie komt naar verwachting eind februari of begin maart.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen