BIN21 nov '15 13:48Aangepast op 21 nov '15 14:23

D66 verwijt Rutte politieke chantage

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Dat premier Mark Rutte burgers aanraadt om volgend jaar alvast geld apart te zetten als de lastenverlichting van 5 miljard euro door de Senaat wordt weggestemd, is een vorm van ,,politieke chantage'' en ,,een hele rare oproep''.

ANP
ANP

D66-Kamerlid Kees Verhoeven zei dat zaterdag in het NPO Radio1-programma Kamerbreed.

Hij reageerde op uitlatingen van Rutte afgelopen vrijdag. De Belastingdienst heeft de systemen voor de voorlopige aanslag voor volgend jaar ingericht met het Belastingplan in gedachten. Wordt dat half december niet gesteund door de Senaat, dan gaat de lastenverlichting niet door, maar krijgen mensen in 2016 wel het geld. Dat moet dan in 2017 worden terugbetaald. De fiscus kan dat nu niet aanpassen.

Volgens Verhoeven waren de ,,puinhoop bij de Belastingdienst'' en paniek binnen de coalitie over het mogelijk sneuvelen van het Belastingplan aanleiding voor Ruttes oproep.

Marcouch

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch had wel begrip voor Rutte. Hij hoopt erop dat de ,,wijze mannen en vrouwen'' in de Senaat het Belastingplan toetsen op kwaliteit en uitvoerbaarheid voor de fiscus en niet blind het politieke oordeel van hun partijgenoten in de Tweede Kamer volgen.

Het Belastingplan, inclusief de 5 miljard euro aan lastenverlichting, werd deze week aangenomen in de Tweede Kamer, maar dreigt vanwege verzet bij oppositiepartijen half december te sneuvelen in de Eerste Kamer. De voorstanders van het Belastingplan - VVD, PvdA en CDA - hebben in de Senaat vijf zetels tekort voor een meerderheid.

Gerelateerde artikelen