BIN17 nov '15 14:56

Kabinet: opheldering Marokko over journalist

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil opheldering van de Marokkaanse autoriteiten over de uitzetting van de freelance journalist en fotograaf Rik Goverde.

ANP
ANP

Dat zei vicepremier Lodewijk Asscher dinsdag in de Tweede Kamer. Goverde is in het Noord-Afrikaanse land onder meer correspondent voor het AD.

De journalist heeft het land mogelijk moeten verlaten omdat hij niet over de juiste papieren en vergunningen beschikt, zei Asscher die Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) verving. Later kan volgens hem ook nog gekeken worden of de zaak ook in Europa aan de orde moet worden gesteld.

De Nederlandse ambassade in Marokko heeft consulaire bijstand verleend aan de correspondent die naar eigen zeggen maandagmiddag plotseling is aangehouden op straat in zijn woonplaats Rabat. Vervolgens moest hij mee naar het politiebureau. Later in de nacht werd hij zonder opgaaf van redenen bij Tanger op de boot naar Zuid-Spanje gezet.

Geen werkvergunning en verblijfsvergunning

Het AD meldt op zijn website dat Goverde op bevel van de gouverneur van Rabat Marokko moest verlaten. Goverde had geen werkvergunning en verblijfsvergunning. ,,Ik heb twee keer een perskaart aangevraagd, maar heb die nooit gekregen. Mijn standpunt is: zolang de aanvraag er ligt mag ik werken. Maar het is natuurlijk altijd een stok om mee te slaan als de overheid je het land uit wil hebben."

Inmiddels is Goverde in Zuid-Spanje. Eerdaags pakt hij het vliegtuig naar Nederland. Goverde denkt alweer na over de toekomst. ,,Ik deed vanuit Marokko Noord-Afrika. Misschien moet ik nu maar het vliegtuig pakken naar Egypte of Tunesië."

Goverde werkte behalve voor het AD onder meer voor BNR Nieuwsradio en de VRT. Ook schreef hij in 2009 een boek, 'De zaak Mandy P.', over de Tilburgse Mandy Pijnenburg die jarenlang vastzat in de Dominicaanse Republiek nadat er twintig kilo cocaïne in haar koffer was gevonden.

Gerelateerde artikelen