BIN9 mrt '15 16:36Aangepast op 9 mrt '15 17:41

Rutte: handen af van alle kandidaten

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte heeft maandag opgeroepen tot respect voor iedereen die op een kieslijst voor de Provinciale Statenverkiezingen staat.

ANP
ANP

,,Handen af van alle kandidaten. In het bijzonder roepen de incidenten tegen PVV-kandidaten de afgelopen dagen weerzin bij mij op'', stelde hij.

Verscheidene PVV-kandidaten zijn de afgelopen tijd doelwit geweest van bedreigende acties. Huizen en een auto werden beklad, en ruiten werden ingegooid. PVV-leider Geert Wilders vindt dat de bedreigde kandidaten moeten worden beschermd. Eerder vroeg hij zich al af waarom Rutte en andere politici de bedreigingen aan het adres van de PVV ,,doodzwijgen''.

Rutte (VVD) zegt dat het ministerie van Veiligheid en Justitie de situatie nauwlettend in de gaten houdt en dat er in overleg met het Openbaar Ministerie tot maatregelen wordt besloten. ,,Democratie is een groot goed en kan alleen gedijen in een sfeer van vrijheid en respect voor alle kandidaten'', aldus de premier.

Ook vicepremier en PvdA-minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) vindt dat in een open democratie alle kandidaten in vrijheid en veiligheid hun standpunt moeten kunnen vertolken. ,,Intimidatie, vandalisme niet acceptabel'', twitterde hij maandag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen