BIN4 mei '15 05:23Aangepast op 4 mei '15 11:56

Schoten bij anti-moslimbijeenkomst Wilders

Auteur: Karlijn Meinders

Bij een een anti-islamevenement in de stad Garland in Texas waar Geert Wilders de hoofdspreker was, is vannacht geschoten. Nadat een beveiliger gewond raakte, werden de twee schutters door de politie doodgeschoten, vertelde zojuist een politiewoordvoerder.

EPA
EPA

Dat melden Amerikaanse media. De PVV-leider was toen al weg, hij liet in een reactie op Twitter weten dat hij meteen na zijn toespraak de bijeenkomst had verlaten.

Volgens de autoriteiten openden twee schutters vanuit een auto het vuur op een ongewapende agent die voor het gebouw stond waar de bijeenkomst werd gehouden. De politie heeft de daders daarna doodgeschoten. De agent raakte gewond, maar is buiten levensgevaar. De explosievenopruimingsdienst zoekt naar mogelijke explosieven in de auto en rondom de plek waar de streng beveiligde bijeenkomst werd gehouden.

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) heeft contact gehad met Wilders, bleek uit een tweet.

Paniek
BNR-correspondent Reinout van Wagtendonk, vertelt dat niemand in de zaal in gevaar is geweest. "Een paar sprekers na Wilders kwam er een agent het podium op die vertelde dat iedereen kalm de zaal moest verlaten, waarna enige paniek ontstond. De motieven en identiteit van de daders zijn nog niet bekend en de auto waar ze in zaten wordt nog onderzocht."

Arrestatieteam
Wilders toonde op Twitter een foto die pal voor het incident was genomen. Daarop poseert hij met een groep zwaargewapende leden van een arrestatieteam. "Ik dank God dat de helden van het arrestatieteam het ergste hebben voorkomen'', schrijft hij erbij.

 

Mohammed-cartoons
Op de bijeenkomst in de voorstad van Dallas was een expositie met Mohammed-cartoons. Ook zou een prijs van 10.000 dollar worden uitgereikt aan de beste cartoon. De bijeenkomst werd georganiseerd door de anti-islamorganisatie American Freedom Defense Initiative.

Reactie Wilders
"Dit is een aanslag op het vrije woord'', reageerde organisatrice Pamela Geller. Volgens Wilders zelf is het enige antwoord doorgaan. "Al wordt het er niet makkelijker op", schrijft hij in een sms. "Maar ik zal nooit buigen voor geweld en terreur en voor de vrijheid van meningsuiting en tegen de islamisering blijven strijden in Nederland en daarbuiten. Maar erg heftig was het wel vandaag.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen