BIN4 nov '15 07:10

Zorgen om meeluisteren advocaten Defensie

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) maakt zich zorgen over het opnemen van telefoongesprekken tussen militairen op missie en hun raadslieden.

ANP
ANP

Dat gebeurt niet door de militaire inlichtingendienst MIVD.

De gesprekken via beveiligde lijnen worden standaard opgenomen of 'gelogd'. Het is daarbij de eenheid die is uitgezonden die gesprekken opneemt of registreert. Het eventuele terugluisteren gebeurt voor de operationele veiligheid en niet door de MIVD.

De inhoud mag worden gebruikt als ,,dit voor de veiligheid een dringend noodzakelijk belang dient''. De informatie komt niet terecht in strafrechtelijke procedures, aldus Defensie. Het staat los van het normale 'tappen' zoals dat door de inlichtingendiensten gebeurt voor de nationale veiligheid.

Ernstig

Advocaten zijn niet te spreken over de werkwijze. ,,Er komen steeds meer signalen naar boven dat er op grote schaal geheimhoudingsgesprekken tussen advocaten en cliënten worden afgeluisterd. Dit is ernstig, zeker als zou blijken dat andere instanties dan de MIVD en AIVD ook geheimhoudingsgesprekken zouden afluisteren'', stelt de NOvA.

Advocaat Sébas Diekstra die militairen in het buitenland bijstaat, is verbaasd. ,,Dit is nooit duidelijk kenbaar gemaakt. De waarborgen uit de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, voor zover die er al waren, worden zo omzeild'', stelt Diekstra.

Minister

Hij beklaagde zich onlangs bij minister Jeanine Hennis van Defensie, omdat hij had begrepen dat de MIVD de gesprekken opnam, maar vindt de werkwijze die aan het licht is gekomen nog erger. ,,De militairen op missie moeten er op kunnen vertrouwen dat zij vertrouwelijk kunnen bellen met hun advocaat in Nederland'', benadrukt Diekstra.

De NOvA sluit zich daar bij aan: ,,Dit is in feite dezelfde discussie als bij het afluisteren door de AIVD en de MIVD, waarbij het hier nog verder gaat omdat alles standaard wordt opgenomen en achteraf wordt beoordeeld of het noodzakelijk is voor de veiligheid.'' De orde pleit voor een rechterlijke toets vooraf op het afluisteren van advocaten.

Defensie zegt dat het verantwoord omgaat met de communicatie. ,,Defensie erkent het belang van vrij verkeer tussen advocaat en cliënt.'' Het is volgens Defensie bij de meeste missies mogelijk om gesprekken met advocaten te voeren via een apart systeem, waarbij het gesprek niet wordt opgenomen.

Gerelateerde artikelen