BIN26 mei '15 03:56

Statenleden kiezen Eerste Kamer

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - De Provinciale Staten kiezen dinsdag de 75 leden van de Eerste Kamer.

ANP
ANP

De 570 Statenleden stemmen in een stemhokje in de Statenzaal van hun provinciehuis. Dat gebeurt tijdens een vergadering die wordt voorgezeten door de commissaris van de Koning. In elke provincie begint die vergadering om 15.00 uur.

De Kiesraad maakt donderdag om 16.00 uur in een openbare zitting de officiële uitslag bekend. Dat gebeurt in de Eerste Kamer.

Statenleden zijn niet verplicht op hun eigen partij of groepering te stemmen. Soms komt het politiek beter uit op een ander te stemmen, zodat de coalitie of juist de oppositie een extra zetel kan krijgen. Een stem uit een provincie met veel inwoners weegt zwaarder dan een stem van een Statenlid uit een kleine provincie.

Foutje

De verkiezingen gaan niet altijd goed. Zo stemde een D66-Statenlid uit Noord-Holland vier jaar geleden niet met een rood potlood, zoals verplicht is, maar met een blauwe pen. Daardoor was zijn stem ongeldig. D66 kreeg daardoor niet zes, maar vijf zetels in de Eerste Kamer. Het is niet duidelijk welke partij met die zetel aan de haal ging.

De Statenleden krijgen de uitslag direct te horen. De commissaris leest na het stemmen alle namen voor van kandidaat-leden voor de Eerste Kamer op wie is gestemd. De griffie levert daarna de stembiljetten af bij de Kiesraad in Den Haag, die de stembiljetten uit alle provincies verzamelt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen