BIN19 aug '15 13:26Aangepast op 19 aug '15 13:54

VVD onder vuur in Griekenlanddebat

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - De VVD ligt in het Griekenlanddebat in de Tweede Kamer onder vuur van de oppositie.

Pechtold (L) in debat met Harbers. ANP
Pechtold (L) in debat met Harbers. ANP

De liberalen stemden dinsdag zeer tegen hun zin in met nieuwe miljardenleningen voor Griekenland.

Fractieleider Halbe Zijlstra is niet aanwezig bij het debat, wat leidde tot kritiek van onder meer CDA-leider Sybrand Buma. Die wees er op dat Zijlstra niet eens in de zaal zit, terwijl het onderwerp voor de VVD zo belangrijk is. ,,Een zwak vertoon'', aldus Buma.

Financieel specialist Mark Harbers doet het debat voor de VVD. Hij zei dat als de VVD tegen zou stemmen en Nederland de leningen aan Griekenland zou vetoën dat tot ,,heel veel gedoe'' in Nederland zou leiden. ,,En dat heb ik er niet voor over.'' Als de VVD tegen zou stemmen, zouden de liberalen daarmee hun eigen partijleider premier Mark Rutte afvallen. Het zou onmiddellijk leidden tot een ernstige kabinetscrisis.

Verkiezingsbelofte

Harbers zei ook dat hij er niet van overtuigd is dat een tegenstem effect zou hebben en tot een verbetering in Griekenland zou leiden. ,,Linksom of rechtsom vindt Europa toch wel een weg om Griekenland te steunen.'' Bovendien: ,,Het kabinet heeft al een oordeel en bij dat oordeel sluiten we ons aan'', zei Harbers.

D66-leider Alexander Pechtold herinnerde aan de verkiezingsbeloftes die de VVD inmiddels heeft gebroken: duizend euro voor iedere werkende Nederlander en geen geld meer naar de Grieken. Volgens hem ging de VVD als een stelletje PVV'ers de verkiezingen in met beloftes om op die manier 41 Kamerzetels binnen te slepen. ,,En u moet nooit weer een land een paria noemen om de volgende dag gewoon 5 miljard euro over te maken'', zei Pechtold tegen Harbers.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen