BIN9 apr '15 12:00

Oppositie valt Dijsselbloem aan in ABN-debat

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Verschillende oppositiefracties vallen minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën aan over diens optreden rond de salarisverhogingen bij ABN AMRO.

ANP
ANP

Meerdere Kamerleden verweten Dijsselbloem donderdag dat hij toneel heeft gespeeld.

Volgens PVV-Kamerlid Teun van Dijck had Dijsselbloem beter naar de toneelschool kunnen gaan. Hij was twee weken geleden verontwaardigd over de salarisverhoging, maar wist er al een jaar vanaf. Uiteindelijk blies de minister ,,in blinde paniek'' de beursgang van ABN af, zei Van Dijck. Hij riep de minister op de ,,wereldvreemde types'' aan de top van ABN naar huist te sturen.

Ook bij Wouter Koolmees (D66) is het beeld blijven hangen van een toneelstukje, opgevoerd door Dijsselbloem. Voor de camera's verontwaardigd over de salarissen, maar binnenskamers ermee akkoord gaan, aldus Koolmees. Hij stelde dat Dijsselbloem de salarisverhoging had kunnen tegenhouden als hij die vorig jaar maart niet alleen onverstandig maar ook onacceptabel had genoemd.

Beursgang

SP-Kamerlid Arnold Merkies zei dat Dijsselbloem de Kamer vorig jaar al veel actiever en duidelijker had moeten melden over de salarisverhogingen. Hij vindt eigenlijk dat de ABN-top niet meer dan de Balkenende-norm zou moeten verdienen. Omdat de bank nog in staatshanden is, zijn de bestuurders eigenlijk gewoon ambtenaren.

Ook Jesse Klaver (GroenLinks) vroeg Dijsselbloem waarom hij niet gewoon tegen ABN-topman Gerrit Zalm zei: ik pik het niet, dit gebeurt niet. Hij vindt verder dat de beursgang van ABN een aantal jaren moet worden uitgesteld. Carola Schouten (ChristenUnie) wil dat het kabinet onderzoekt of ABN een coöperatieve bank kan worden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen