BIN11 jan '15 13:26Aangepast op 11 jan '15 13:44

Rutte: dit is geen strijd met de islam

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Nederland is niet in oorlog met extremisten en voert ook geen strijd met de islam.

ANP
ANP

Premier Mark Rutte zei dat zondag in het televisieprogramma Buitenhof. ,,We zijn in strijd met extremisten die hun geloof gebruiken als onderbouwing om aanslagen te plegen'', aldus de premier.

Rutte zei dat hij een term als 'oorlog' hier nooit zal gebruiken. PVV-leider Geert Wilders had woensdag snel na het bloedbad bij het satirische tijdschrift Charlie Hebdo in Parijs getwitterd dat we in oorlog zijn.

Rutte weigerde zich ook aan te sluiten bij een oproep eerder deze week van oud-VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali, die stelde dat er meer kritiek op de islam en de Koran nodig is. Rutte wilde alleen de ,,feitelijke constatering'' maken dat er binnen de islam minder ruimte is voor kritiek. Maar politici moeten niet overgaan tot kritiek op andere religies, ook niet in deze week, aldus de premier. ,,Omdat je dan de griezels in Parijs op één lijn zou zetten met de mensen die in vreedzaamheid de islam aanhangen.''

Wens

De premier ziet dan ook niets in de wens en oproep van Wilders om Nederland te de-islamiseren, onder meer door geen mensen meer in Nederland toe te laten die uit islamitische landen komen. Rutte vindt dat ,,dit in strijd is met alles waar onze vrije samenleving voor staat''.

Hij vindt niet dat de termen oorlog en de-islamiseren onder haat zaaien valt. Maar het is aan de rechter om te bepalen waar de grenzen van de vrijheid van meningsuiting liggen en niet aan de politiek.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen