BIN6 okt '15 16:27

Kabinet betreurt bombardement AzG Kunduz

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet betreurt het bombardement van het ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen in Kunduz ,,ten zeerste''.

EPA
EPA

Bij de Amerikaanse luchtaanval op verzoek van het Afghaanse leger kwamen zaterdag ten minste twaalf medewerkers van AzG en tien patiënten om het leven.

Het kabinet heeft AzG in Nederland zijn condoleances overgebracht, schrijven ministers Bert Koenders (Buitenlandse Zaken), Jeanine Hennis (Defensie) en Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) dinsdag aan de Kamer. Ze verwelkomen het aangekondigde onderzoek van de Amerikanen.

De situatie in Noord-Afghanistan is ,,kritiek en zorgwekkend'', aldus de bewindslieden. De inname van Kunduz is een ,,significante gebeurtenis'' en er wordt nog steeds gevochten. Nederlandse militairen hebben vorige week twee dagen het Afghaanse leger in Kunduz geadviseerd. Mogelijk volgen er meer adviesoperaties.

Vrouwen

Het door Nederland gesteunde rechtsstaatprogramma in Kunduz is tot nader order opgeschort. Nederland steunt ook een Duits programma om de toegang van vrouwen tot de rechtstaat in Kunduz en andere delen van Noord-Afghanistan te verbeteren. Het is nog te vroeg om te beoordelen wat de huidige situatie voor dit programma betekent.

Nederlandse militairen leidden van 2011 tot 2013 in Kunduz Afghaanse politiemensen op. Op dit moment doen ongeveer honderd Nederlandse militairen mee aan NAVO-missie Resolute Support. In Mazar-e-Sharif adviseren, trainen en assisteren zij het Afghaanse veiligheidsapparaat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen