BIN17 nov '15 10:15Aangepast op 17 nov '15 14:39

Burgemeester baalt van onderhandeling met COA

Auteur: ANP Nieuws

EDE (ANP) - Burgemeester Cees van der Knaap van Ede ,,baalt'' ervan dat hij niet harder met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft onderhandeld over de omvang van een asielzoekerscentrum in Otterlo.

ANP
ANP

Volgens het COA is het voormalige vakantiepark pas rendabel als azc als er plaats is voor zeshonderd vluchtelingen. Van der Knaap denkt nu dat hij zich te makkelijk heeft laten verleiden.

Dat zei de woordvoerder van de burgemeester dinsdag in een reactie op uitlatingen van Van der Knaap in De Gelderlander. De burgemeester is de afgelopen dagen bedreigd en uitgescholden om de komst van het azc in Otterlo. Alle fractievoorzitters van de gemeenteraad in Ede hebben Otterlo dinsdag opgeroepen zich 'ordentelijk' te gedragen. ,,Het bedreigen en beledigen van mensen, negeren van aanwijzingen van politie, plaatsen van borden met ontoelaatbare teksten en gooien van eieren past totaal niet bij het voeren van een open discussie'', vinden zij.

De 2400 inwoners van Otterlo vinden zeshonderd asielzoekers in hun dorp te veel. Ze zijn ook boos dat de gemeente het dorp vorige week overviel met het nieuws, toen er na maanden onderhandelen een overeenkomst was gesloten met het COA en de eigenaar van het leegstaande vakantiepark. Fracties in de raad delen die boosheid. Volgens Otterlo zijn er in Ede andere en geschiktere locaties voor zo'n groot azc, maar volgens de gemeente niet.

Geschrokken

Van der Knaap is ,,geschrokken'' van de heftigheid van de reacties, zegt hij. ,,We hebben niet ingeschat dat de emoties zo hoog op zouden lopen. Het is ook een signaal naar Den Haag: er is te weinig draagvlak voor zulke grote opvanglocaties.''

Woensdagavond praat de gemeente met de dorpelingen. De bijeenkomst is alleen toegankelijk voor mensen die een uitnodiging kunnen tonen. Het azc moet begin volgend jaar klaar zijn.

Gerelateerde artikelen