BIN2 jul '15 14:38Aangepast op 2 jul '15 15:47

Rutte: rellen Schilderswijk moeten stoppen

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - - Premier Mark Rutte vindt de rellen in de Haagse Schilderswijk ,,verschrikkelijk'' en vindt dat de ongeregeldheden direct moeten stoppen.

ANP
ANP

Dat zei hij donderdag tegen het ANP. In de wijk is het al enkele nachten heel onrustig na de dood van de Arubaan Mitch Henriquez.

,,Ik vind het verschrikkelijk. Ik vind het heel erg en totaal onbestaanbaar dat daar vernielingen worden aangericht, dat de politie wordt aangevallen. Dit moet echt stoppen. Ik sta vierkant achter het gezag en achter de burgemeester die hier goed werk doet'', aldus de premier.

Volgens vicepremier Lodewijk Asscher, in het kabinet verantwoordelijk voor integratie, laten de beelden uit de Schilderswijk ,,een afschuwelijke wanvertoning zien van mensen die nietsontziend de boel aan het verstieren zijn, gruwelijke dingen roepen en die op geen enkele manier respect hebben voor de nagedachtenis van iemand die om het leven is gekomen.''

Brandstof

Asscher zou ,,natuurlijk'' graag zien dat mensen die zich zo misdragen worden opgepakt, maar wil geen commentaar geven op het werk van de politie. Hij kent de bedreigende situatie waarmee de politie zich geconfronteerd zag, waarbij ook brandstof over agenten is gegooid. ,,Ik wil ze vooral steunen in hun werk.''

Burgemeester Jozias van Aartsen heeft inmiddels een samenscholingsverbod afgekondigd. Bij de rellen zijn de afgelopen dagen 61 mensen aangehouden voor vernieling en openlijke geweldpleging. Agenten moesten in de nacht van woensdag op donderdag twee waarschuwingsschoten lossen om hun belagers op afstand te houden.

Henriquez is zeer waarschijnlijk gestorven als het gevolg van het politieoptreden bij zijn arrestatie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen