
Dat blijkt uit onderzoek van het KRO-programma Brandpunt Reporter dat zondagavond wordt uitgezonden.
Het besluit het samenwerkingsverband na vijftien jaar te stoppen, is genomen onder verantwoordelijkheid van inmiddels oud-minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie), aldus Brandpunt. De Tweede Kamer zou niet geïnformeerd zijn over de opheffing. Juist de laatste tijd groeit volgens Brandpunt Reporter de bezorgdheid over het toenemend gebruik van zware automatische wapens bij terreuracties, zoals de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs, en bij afrekeningen in het criminele milieu.
Na de aanslag op 7 januari op Charlie Hebdo, spraken de Europese justitieministers af dat de aanpak van illegale wapenhandel speerpunt van beleid moest worden. ,,We zitten er weer bovenop,'' zei Opstelten. Maar diezelfde maand, op 29 januari, werd onder zijn verantwoordelijkheid het LPV opgeheven.
Na vragen van Brandpunt Reporter over de opheffing zegt een woordvoerder van de Nationale Politie eerst dat ,,de taak van het platform erop zit”. Maar later komt de politie met de reactie: ,,De portefeuillehouder zal het voorstel doen aan de korpsleiding om wederom een platform in werking te brengen. In dit platform zullen wederom de relevante partners deelnemen uit binnen- en buitenland omdat de aanpak van de illegale wapenhandel zo’n sterk internationaal karakter heeft.''