BIN28 apr '15 15:38

Nederland coördineert reddingswerk Nepal

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Nederland coördineert de activiteiten van alle reddingsteams die in Nepal zoeken naar slachtoffers van de verwoestende aardbeving.

ANP
ANP

Dat gebeurt op verzoek van de Verenigde Naties.

Dat zei minister Henk Kamp (Economische Zaken) dinsdag in de Tweede Kamer, waar D66 hem bij afwezigheid van minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) vragen stelde over de hulp in Nepal. Kamp verwacht dat de VN de coördinatie over de 'search en rescue' weer snel overneemt, maar tot die tijd doet Nederland dat.

Een Nederlands hulpteam, dat uit 62 mensen bestaat, ging maandag direct na aankomst in de Nepalese hoofdstad Kathmandu aan de slag. De Nederlanders werken vanuit hun basiskamp vlakbij het vliegveld van de stad.

VN-verzoek

Nederland is volgens Kamp bereid meer hulp in de vorm van mensen en materieel te leveren als daar behoefte aan is, bijvoorbeeld op medisch en logistiek gebied. Ons land wacht een VN-verzoek daartoe af. D66-Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma wees erop dat er dringend hulp nodig is in ziekenhuizen en op de luchthaven, die de drukte niet aan kunnen.

Op het moment van de aardbeving waren er ongeveer vijfhonderd Nederlanders in Nepal. Met zo'n honderd van hen is nog geen contact geweest.

Inmiddels zijn er ruim 110 Nederlanders uit het Aziatische land teruggekeerd. Een deel vloog mee met een Nederlands militair vliegtuig, dat dinsdagmiddag in Eindhoven landde. De anderen kwamen al met reguliere vluchten terug. Woensdag komen er in Rotterdam tachtig mensen aan met een tweede vlucht die wordt geregeld door SOS International en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Een derde vlucht wordt voorbereid, aldus Kamp.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen