BIN2 jun '15 14:00

'Andere lanceerplek voor MH17 raket gevonden'

Auteur: ANP Nieuws

MOSKOU (ANP) - De luchtdoelraket waarmee een vliegtuig van Malaysia Airlines vol Nederlanders afgelopen zomer werd neergehaald, is afgevuurd vanaf een andere plek dan tot nog toe is aangenomen.

Archieffoto EPA
Archieffoto EPA

Dat zegt de Russische defensiefirma Almaz-Antei, de producent van de opvolgers van de gebruikte raket, dinsdag in Moskou.

Een expert van het bedrijf heeft berekend dat het projectiel niet is afgeschoten uit Snizjne maar waarschijnlijk uit de omgeving van Zarosjtsjenske, aldus het Russische persbureau Itar-Tass. Begin mei berichtte de Russische activistische krant Novaja Gazeta al over de uitkomsten van het onderzoek.

Op satellietfoto's die het Russische leger openbaarde na de ramp was te zien dat het Oekraïense leger in dat gebied ten minste een BUK-installatie had gestationeerd op een militaire basis. Afgelopen weekeinde werden de foto's ontmaskerd als vervalsingen. Ze waren eerder genomen en er was een raketinstallatie met Photoshop ingezet.

BUK M1

Volgens topman Jan Novikov van Almaz-Antei is de Boeing 777 van Malaysia Airlines getroffen door de BUK M1, een type raket dat sinds 1999 niet meer wordt gemaakt. ,,Daarom kan het concern en zijn bedrijven deze raketten aan niemand hebben geleverd in de 21e eeuw'', aldus Novikov. De firma staat op de westerse sanctielijst, maar heeft daar volgens de topman weinig last van.

Welk land de gebruikte raket in bezit had, kon hij niet zeggen. Almaz-Antei werd in 2002 opgericht en produceert wel de opvolgers van de Buk M1. Het rapport is het zoveelste Russische rapport over de ramp.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen