BIN26 mei '15 16:26

Bevriende coalitie verliest Senaat

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - De regeringspartijen VVD en PvdA raken definitief de meerderheid kwijt in de Senaat, die ze nu nog hebben samen met de constructieve oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP.

ANP
ANP

De vijf partijen komen samen niet verder dan 36 zetels, blijkt uit een vertaling van de stemmen die dinsdag door de 570 Statenleden zijn uitgebracht. De vijf hadden er samen 38.

Die uitslag komt overeen met de uitslag van de Statenverkiezingen van 18 maart en betekent dat het kabinet met nog meer partijen zal moeten onderhandelen om een meerderheid in de Senaat achter de eigen plannen te krijgen.

De uitslag is als volgt: VVD dertien zetels, PvdA acht, D66 tien, ChristenUnie drie, SGP twee, CDA twaalf, PVV negen, SP negen, GroenLinks vier, 50Plus twee, PvdD twee en OSF een zetel.

Zetels

Voor de VVD betekent dat een verlies van drie ten opzichte van de huidige samenstelling in de Eerste Kamer, voor de PvdA is het verlies met zes zetels het grootst. D66 verdubbelt in zeteltal. De overige wijzigingen zijn kleiner: De ChristenUnie en de SGP krijgen er een zetel bij, net als de SP, 50Plus en de Partij voor de Dieren. PVV en GroenLinks verliezen allebei een zetel. OSF behoudt de ene zetel.

De Kiesraad maakt donderdag om 16.00 uur in een openbare zitting de officiële uitslag bekend. Dat gebeurt in de Eerste Kamer.

De nieuwe Eerste Kamer wordt op 9 juni geïnstalleerd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen