BIN23 dec '14 17:07Aangepast op 23 dec '14 17:25

Voortman niet vervolgd voor lek ombudsman

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks-Tweede Kamerlid Linda Voortman wordt niet vervolgd voor het lekken van namen van kandidaten voor de functie van Nationale ombudsman.

Ze is onterecht aangemerkt als verdachte, blijkt uit een onderzoek van de Rijksrecherche. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag bekendgemaakt. Er zijn geen andere verdachten uit het onderzoek naar voren gekomen.

Guido van Woerkom werd eind mei voorgedragen als Nationale ombudsman. Na enkele weken commotie om verschillende redenen zag hij af van de functie. De NOS bracht vervolgens de namen van twee andere kandidaten die op de post hadden gesolliciteerd.

GroenLinks-leider Bram van Ojik schorste Voortman een maand omdat zij vertrouwelijke informatie tegen de regels in had gedeeld met haar fractie. Zij ontkende echter de namen aan de pers te hebben doorgespeeld.

Geen weet

De Rijksrecherche onderzocht in opdracht van de Tweede Kamer wie had gelekt. Uit dat onderzoek is niet vast komen te staan wie de anonieme e-mail aan de media heeft gestuurd. Wel is zeker dat Voortman uit de stukken die ze heeft kunnen inzien geen weet kan hebben gehad van één van de namen die in de e-mail stonden.

Dat Voortman vertrouwelijke informatie heeft besproken met andere Kamerleden, is volgens het OM niet strafbaar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen