BIN9 jan '15 08:38Aangepast op 9 jan '15 16:18

Rutte: geen aanwijzing voor gevaar voor MH17

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet had in juli vorig jaar geen aanwijzingen dat de MH17 gevaar liep boven Oost-Oekraïne.

Het toestel vloog op een hoogte boven 9,7 kilometer. Het luchtruim boven die grens was door de autoriteiten van Oekraïne vrijgegeven. Premier Mark Rutte zei dat vrijdag tijdens zijn wekelijks persconferentie. Hij reageerde op kritiek van CDA en D66 dat het kabinet vragen over de rampvlucht onvoldoende of onduidelijk zou hebben beantwoord.

Deze fracties hadden die vragen gesteld naar aanleiding van het bericht dat het kabinet in de dagen voor de rampvlucht al wist dat het luchtruim boven het gebied niet veilig was. Een Nederlandse diplomaat had informatie gekregen over het neerhalen van een Oekraïens militair vliegtuig in het oosten van het land. Hij had die doorgespeeld aan Den Haag.

Het kabinet erkende dit in een donderdag verstuurde brief aan de Kamer. Maar volgens Rutte was de informatie niet nieuw. Het neerhalen van het Oekraïense toestel was bekend. Maar dat vloog op 6,5 kilometer hoogte. Dat was dus beneden de grens die door Oekraïne was vrijgegeven. ,,We hadden geen aanwijzingen dat het boven de grens van 9,7 kilometer gevaarlijk was'', aldus de premier.

Zelf bepalen

Rutte onderstreepte dat landen volgens internationale afspraken zelf bepalen of hun luchtruim veilig is. Het is niet de taak van regeringen om luchtvaartmaatschappijen te waarschuwen.

Rutte sprak verder tegen dat het kabinet zijn brief over de rampvlucht donderdagavond bewust heel laat naar de Kamer heeft gestuurd. Zodra alle betrokken ministers het stuk hadden gelezen en goedgekeurd, is het verzonden, zei hij. Er was enige vertraging omdat sommige ministers uit het buitenland terugkeerden. Rutte wees erop dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid bezig is met een uitgebreid onderzoek naar de gang van zaken rond de rampvlucht.

De Kamerleden Pieter Omtzigt (CDA) en Sjoerd Sjoerdsma (D66) verweten het kabinet vrijdag dat het veel vragen onbeantwoord laat. Volgens Omtzigt gaat het om de helft van de vragen. ,,Ik wil de andere helft ook.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen