BIN24 aug '14 19:13

Begrotingsoverleg verder op hoogste niveau

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Het begrotingsoverleg tussen het kabinet en de bevriende oppositie gaat maandagochtend om 9 uur weer verder.

Op het ministerie van Financiën zitten namens het kabinet premier Mark Rutte, minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem om de tafel, met namens de regeringspartijen de fractievoorzitters Halbe Zijlstra (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) en namens de bevriende oppositiepartijen de fractievoorzitters Alexander Pechtold (D66), Arie Slob (ChristenUnie) en Kees van der Staaij (SGP).

De verwachting is dat de onderhandelingen in de loop van de week tot een akkoord kunnen leiden. Waarschijnlijk komt er volgend jaar nog eens 500 miljoen euro beschikbaar om de lastenverzwaringen als gevolg van eerdere bezuinigingen te verzachten. Wel gaat de zorgtoeslag volgend jaar omlaag. Eerder was voor de midden- en hoge inkomens al 500 miljoen euro vrijgemaakt.

Verder gaat er volgend jaar al 50 miljoen extra naar Defensie. Dat bedrag loopt het jaar erna op naar 75 miljoen en dan naar 100 miljoen euro. De SGP wil overigens nog meer geld naar Defensie, maar het is afwachten of de partij dat nog binnensleept.

Ontwikkelingssamenwerking

Er gaat ook al snel een bedrag van enige honderden miljoenen euro's extra naar ontwikkelingssamenwerking. Dit is bedoeld voor noodhulp, opvang van vluchtelingen in crisisgebieden als Irak en Syrië, maar ook voor de opvang van het snel toegenomen aantal asielzoekers in Nederland. Hoe groot dit extra bedrag wordt is nog niet duidelijk. VVD-Kamerlid Mark Harbers zei afgelopen vrijdag dat bedragen die circuleerden (375 miljoen euro) niet klopten.

Dijsselbloem was na het laatste overleg afgelopen vrijdag optimistisch. ,,We zijn een heel eind opgeschoten'', zei hij. Dijsselbloems begroting moet voor 1 september naar de drukker, zodat hij de miljoenennota op Prinsjesdag (16 september) netjes kan presenteren in de Tweede Kamer.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen