BIN10 mrt '15 15:39

VVD in het nauw in Stichtse Vecht

Auteur: ANP Nieuws

STICHTSE VECHT (ANP) - De problemen binnen de VVD in de Utrechtse gemeente Stichtse Vecht lijken steeds groter te worden.

ANP
ANP

Dinsdag diende fractielid Kathalijne de Kruif, die vastzit op verdenking van hennepteelt en witwassen, haar ontslag in. Volgens NRC Handelsblad heeft het Openbaar Ministerie (OM) echter nog meer partijleden op de korrel. Oud-wethouder Piet Ploeg en de voormalig burgemeester van Haren, Rob Bats, zouden verdacht worden van corruptie rondom de burgemeestersbenoeming in de gemeente.

,,Mevrouw De Kruif heeft aangegeven dat het niet in het belang van de gemeente, de inwoners, de gemeenteraad, haar partij en haarzelf is als zij nog langer politiek actief is'', zo liet de partij in de gemeente weten. De ex-fractievoorzitter werd samen met zeven anderen opgepakt. De recherche is al maanden bezig met een onderzoek naar de verdachten. Door een telefoontap bleek dat de VVD'ster in 2014 informatie over de benoeming van een nieuwe burgemeester lekte aan een partijgenoot. Ook daarvoor is zij aangehouden.

Volgens NRC Handelsblad de lekte de vrouw de informatie aan partijgenoot Piet Ploeg, oud-wethouder in die gemeente. Die zou de informatie hebben gebruikt in een poging om Bats in het zadel te helpen als burgemeester van Stichtse Vecht. Het OM wilde dinsdag niet ingaan op het bericht. ,,In het belang van het onderzoek kunnen we daar niets over zeggen'', reageerde een woordvoerster.

Verklaring

Ploeg, tegenwoordig voorzitter van de Stichting Vliegramp MH17, zegt tegen NRC Handelsblad niets te weten van verdenkingen. „Ik ben door de rijksrecherche alleen gevraagd om binnenkort als getuige een verklaring af te leggen.''

Volgens een woordvoerder van het partijbestuur van de VVD stelt de integriteitscommissie van de partij geen onderzoek in naar Bats en Ploeg omdat beide leden momenteel geen actieve functie binnen de VVD vervullen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen