BIN20 sep '13 07:58Aangepast op 20 sep '13 16:09

Teeven verwacht tientallen rijke immigranten

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Tientallen en misschien wel honderden rijke buitenlanders zullen volgens staatssecretaris Fred Teeven (Asiel en Immigratie) gebruik gaan maken van de mogelijkheid om flink in Nederland te investeren en zo een tijdelijke verblijfsvergunning op de kop te tikken.

,,Hier is zeker belangstelling voor'', zei Teeven vrijdag tegen het ANP.

Buitenlanders die zeker 1.250.000 euro in het Nederlandse bedrijfsleven investeren, kunnen voortaan gemakkelijker een tijdelijke verblijfsvergunning krijgen. Er wordt daarbij gekeken of het gaat om een structurele investering die banen oplevert. Ook zal onderzocht worden of er geen crimineel geld wordt geïnvesteerd. ,,Dit gaat niet om een rijke Chinees die een huis van 1,5 miljoen euro koopt in Wassenaar. Je moet bijvoorbeeld denken aan kleine IT-bedrijven, die langere tijd hier blijven'', aldus de staatssecretaris.

Volgens Teeven weten deze mensen nu ook al naar Nederland te komen, bijvoorbeeld als kennismigrant of via familie. ,,Maar nu kunnen ze ook aan de voordeur terecht.'' Nederland is overigens niet uniek, want ook Canada, de VS, Australië, Groot-Brittannië, Frankrijk en Ierland hebben dit soort regelingen, stelt de staatssecretaris.

Vreemd

Het plan van Teeven viel vrijdag niet goed bij de oppositie. Onder meer CDA, GroenLinks en ChristenUnie vinden het vreemd dat rijke buitenlanders wel een vergunning kunnen krijgen, maar Syriërs die vluchten voor de oorlog in hun land niet. Volgens Teeven is het kortzichtig om de vergelijking zo te maken. ,,Dit zijn echt appels en peren. Het enige dat ze gemeen hebben is dat ze in dezelfde fruitmand zitten'', aldus Teeven. Zijn voorstel gaat over reguliere immigratie, iets heel anders dan de humanitaire gronden voor asiel waar de Syriërs zich op beroepen, zegt Teeven.

Ook volgens premier Mark Rutte zijn regelingen voor Syrische vluchtelingen en rijke immigranten niet met elkaar te vergelijken. Vluchtelingen vormen een ,,hele andere groep'', zei hij. En door rijke immigranten geen verblijfsvergunning te geven, loopt Nederland investeringen mis, denkt Rutte.

Ook de kritiek van D66 dat buitenlanders nu een verblijfsvergunning kunnen kopen, is volgens Teeven onterecht. ,,Dat vind ik een beetje onzinnig. Het kabinet wordt er steeds op aangesproken dat we de economie en de bedrijvigheid niet stimuleren. Dit is juist een maatregel waarmee we dat wel doen. Het is niet zo dat je wel even een vergunning kunt kopen.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen