BIN9 jan '15 15:19Aangepast op 9 jan '15 15:48

Rutte: veiligheidsmaatregelen genomen

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte heeft gezegd dat de politie en veiligheidsdiensten maatregelen hebben genomen om aanslagen te voorkomen.

ANP
ANP

,,Deels zichtbaar en in belangrijke mate ook onzichtbaar.'' Hij wilde daar verder geen enkele mededeling over doen. Het is volgens Rutte juist in het belang van de veiligheid om geen inzage te geven in de genomen maatregelen.

Hij riep op tot alertheid. De aanslag woensdag in Parijs en de daar nog altijd voortgaande gebeurtenissen ,,onderschrijven de noodzaak alert te zijn'', zei de premier vrijdag na de wekelijkse ministerraad.

Mensen die zaken opmerken die kunnen duiden op voorbereidingen van terreuraanslagen, moeten dat melden. Rutte riep ook iedereen op die weet heeft van iemand die voor de jihad wil afreizen, dat te melden. Hij riep de Nederlanders verder op ,,door te gaan met het leven zoals we dat gewend zijn: open en pluriform.'' Rutte zei te begrijpen dat mensen angst voelen. ,,Maar het beste antwoord is doorgaan met onze manier van leven en tegelijk alert te zijn.''

Extra geld

Rutte sprak tegen dat de veiligheidsdiensten te weinig geld zouden hebben om hun werk goed te doen. Volgens de premier zijn er nu geen budgettaire problemen. ,,Maar als er extra geld nodig is, wordt dat gevonden'', verzekerde de premier.

De premier noemde de solidariteitsbijeenkomsten van donderdag in verschillende Nederlandse steden ,,bijzonder indrukwekkend''. Hij zag mensen die met elkaar het best denkbare antwoord gaven op de ,,verschrikkelijke, barbaarse aanslag'' in Parijs woensdag. ,,Door de straat op te gaan en te zeggen: wij zijn één en solidair. Dat hebben we overal in Nederland zeer indrukwekkend gedaan.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen