BIN2 okt '15 18:03

Kleine werkgever minder kwijt bij ziekte

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil kleine ondernemers niet langer verplichten twee jaar loon door te betalen voor hun zieke werknemers.

ANP
ANP

Deze termijn zal worden teruggebracht naar een jaar, zei minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) vrijdag na de ministerraad.

Het gaat om een vrijwillige regeling voor bedrijven met maximaal tien werknemers. ,,Dan heb je meer dan 80 procent van de kleine bedrijven te pakken'', aldus Asscher. In het voorstel gaan de werknemers er niet op achteruit. Het UWV betaalt het tweede jaar loon. Werkgevers betalen hiervoor premie en Asscher legt ook jaarlijks 20 miljoen euro bij.

Twee jaar loondoorbetaling vormt een flinke drempel voor kleine bedrijven om personeel aan te nemen. De PvdA-minister denkt dat kleine ondernemers sneller mensen in vaste dienst zullen nemen door de nieuwe regeling. ,,Dat is wat bedrijven aangeven in gesprekken die ik met ze voer.''

De Kamer nam eerder dit jaar een motie aan waarin het kabinet werd opgeroepen een oplossing te vinden voor dit probleem van kleine ondernemers. Asscher hoopt na overleg met de Tweede Kamer eind november het groene licht te krijgen voor het voorstel. Dat zou dan in 2017 in werking moeten treden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen