BIN30 mei '15 17:01

Zijlstra: er komt geen kabinet VVD-CDA-D66

Auteur: ANP Nieuws

ARNHEM (ANP) - Een volgend kabinet zal door de versplintering in de Eerste Kamer uit zeker vier partijen bestaan, maar misschien wel uit vijf of zes.

ANP
ANP

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zegt dat zaterdagavond in het NPO-radioprogramma Met het Oog op Morgen. Een veelgenoemde volgende coalitie van VVD, CDA en D66 gaat ,,sowieso niet gebeuren'', want die heeft geen meerderheid in de Senaat, aldus Zijlstra.

Zijlstra wijst erop dat het politieke landschap met de Eerste Kamerverkiezingen nog verder versplinterd is. VVD-leider en premier Mark Rutte zei vrijdag op het VVD-congres al op dat de VVD met 15,8 procent van de stemmen de kleinste grootste partij ter wereld is.

Zijlstra lijkt zijn bekomst te hebben van kabinetten die in de Senaat geen meerderheid hebben, zoals met beide kabinetten-Rutte het geval is. ,,De les van de afgelopen verkiezingen is dat je voor alle coalities ook de optelsom moet maken in de Eerste Kamer.'' En die telt in de combinatie VVD, CDA, D66 niet op tot 38. ,,Dus volgens mij gaan we dat niet doen'', zegt Zijlstra in Met het Oog op Morgen.

Volgens hem slaagt Rutte er met zijn huidige kabinet elke keer weer in oplossingen te vinden voor het probleem van de ontbrekende meerderheid in de Senaat, ,,maar het wordt wel elke keer moeilijker.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen