BIN12 mrt '15 14:51

VVD'er Offermanns krijgt 60 uur werkstraf

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - VVD'er en oud-burgemeester van Meerssen Ricardo Offermanns heeft in hoger beroep een werkstraf gekregen van zestig uur.

ANP
ANP

Dat heeft het gerechtshof in Den Haag donderdag bepaald. De aanklager had 120 uur geëist.

Offermanns is volgens het hof medeplichtig aan het schenden van de geheimhoudingsplicht in een sollicitatieprocedure in 2012. Deze ging over het burgemeesterschap van Roermond.

Hij is vrijgesproken van de zwaardere beschuldiging van corruptie. Om van corruptie te kunnen spreken is een tegenprestatie nodig. Maar dat Van Rey iets terug wilde van Offermanns voor het doorspelen van de informatie achtte het gerechtshof niet bewezen.

Vertrouwelijke informatie

VVD-partijgenoot Jos van Rey had Offermanns, kandidaat voor het burgemeesterschap, vertrouwelijke informatie over de procedure doorgespeeld. Het ging over de vragen die gesteld zouden worden en de gewenste antwoorden. Volgens het gerechtshof had Offermanns de informatie kunnen weigeren.

,,Ik heb een stomme fout gemaakt'', reageerde Offermanns. ,,Ik had moeten zeggen: Jos (van Rey), stop met praten, zeg niks meer!''. Volgens Offermanns is er sprake van ,,een stuurmansfout. Maar daarmee heb ik me niet geplaatst in het rijtje van mensen die iets bijzonder strafbaars hebben gedaan’’, vindt hij.

Hoger beroep

De rechtbank veroordeelde Offermanns eerder tot 120 uur taakstraf, maar hij ging in hoger beroep.

Van Rey was in 2012 wethouder en adviseur van de sollicitatiecommissie. De politie kreeg lucht van het lek tijdens een onderzoek naar Van Rey. Offermanns trok zijn kandidatuur in nadat bekend was geworden dat hij verdachte was. De sollicitatieprocedure moest over.

De Roermondse politicus Van Rey staat zelf ook terecht voor corruptie. In zijn zaak wordt Offermanns gehoord als getuige.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen