BIN30 sep '15 06:48

Koenders trekt knip voor ontmijning Irak

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) trekt dit jaar twee miljoen euro extra uit om het gevaar van mijnen in Irak in te dammen.

ANP
ANP

Het geld gaat naar ontmijningsprogramma's en voorlichting. De steun voor deze initiatieven maakt deel uit van de Nederlandse inzet in de anti-IS-coalitie, zei Koenders in de marge van de Algemene Vergadering van de VN in New York.

De bewindsman wil de stabiliteit en veiligheid bevorderen in gebieden die van IS bevrijd zijn. ,,Explosieve oorlogsresten, zoals landmijnen, vormen een groot gevaar voor deze veelal toch al getraumatiseerde mensen. Dat risico moeten we verminderen", zei Koenders. ,,Als ergens explosieven liggen, kunnen mensen niet meer veilig naar hun werk of naar school. Mijnen werken ontwrichtend op een samenleving. We kunnen de Irakezen niet aan hun lot overlaten."

Door de crisis in Irak zijn ongeveer drie miljoen mensen ontheemd geraakt. Ze willen vaak terugkeren als hun plaats van herkomst bevrijd is. Met behulp van ontmijningsprogramma's moet dat zo veilig mogelijk verlopen. Tevens krijgen mensen les over de risico's van onontplofte mijnen.

Voorlichting

Volgens Koenders is de voorlichting hard nodig. Wekelijks vallen er in Noord-Irak twintig slachtoffers door explosieve oorlogsresten. Van de ontheemden die terugkeren, heeft 62 procent nog nooit voorlichting gehad over landmijnen. ,,Dat aantal moet omlaag. De helft van de Iraakse bevolking is niet in staat om een mijn of een ander explosief te herkennen op een afbeelding. Het is belangrijk om hen op de hoogte te brengen van de risico’s", aldus Koenders.

In totaal geeft Nederland dit jaar ruim 10 miljoen euro uit aan ontmijning en voorlichting over de gevaren van deze wapens.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen