BIN8 jan '15 19:48

Rutte: handen af van onze vrijheid

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - ,,Een barbaarse aanslag die ons allemaal raakt.'' Zo karakteriseerde premier Mark Rutte de aanval op het Franse tijdschrift Charlie Hebdo.

ANP
ANP

Rutte sprak tijdens de demonstratie op de Dam zijn afschuw uit over de ,,laffe moord'' op ,,twaalf poortwachters van de vrijheid''.

,,Haat en geweld mogen en zullen het nooit winnen van respect en verdraagzaamheid'', aldus de premier. ,,Vandaag zeggen we, met zijn duizenden tegelijk: handen af van onze vrijheid.'' Rutte noemde de vrijheid van meningsuiting ,,de kern van echte vrijheid'' en ,,het ultieme bewijs van onze beschaving''. Onwelgevallige meningen, scherpe kritiek en bijtende spot horen daar volgens hem onlosmakelijk bij.

Terroristen zullen er niet in slagen onze vrijheid af te pakken, zei Rutte. ,,Wij laten ons niet regeren door angst. Wij laten ons onze vrijheid niet afpakken. Dat is de boodschap die vanavond luid en duidelijk doorklinkt.'' De premier keerde zich tegen zelfcensuur en pleitte ervoor om de aanslag te beantwoorden ,,door de spot, de satire, de grap over alles en iedereen, te koesteren.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen