BIN19 nov '15 15:29

'Verblijf in Syrië strafbaar stellen'

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Jihadisten die van een verblijf in Syrië terugkeren naar Nederland, moeten worden vervolgd.

ANP
ANP

VVD, CDA en SGP eisten dat donderdag in het Kamerdebat over de aanslagen in Parijs.

Nu hebben Syriëgangers zich niet per definitie schuldig gemaakt aan strafbare feiten als ze terugkeren naar Nederland. Dat is uiteraard wel het geval als bewezen is dat ze daar hebben meegevochten.

VVD, CDA en SGP, goed voor 56 van de 150 zetels in de Kamer, willen een vrijwillig verblijf in door terroristen gecontroleerd gebied strafbaar stellen. ,,Je gaat niet op strandvakantie naar Raqqa of op survival bij IS'', zei VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra. Journalisten die naar Syrië reizen moeten worden uitgezonderd van de wet.

Defensie

Het CDA eiste in het debat dat er 200 miljoen extra wordt vrijgemaakt voor Defensie, zodat het ministerie niet meer materieel hoeft te verkopen, maar juist nieuw materieel kan kopen. Negeert het kabinet die oproep, dan zal het CDA serieus bekijken of het wel voor de begroting van het ministerie van Defensie kan stemmen. Dat kan gezien de minderheid in de Eerste Kamer een nieuw potentieel probleem opleveren voor het kabinet.

De PvdA riep het kabinet samen met de VVD op het propageren van radicalisering en geweld op internet harder aan te pakken. Dat wordt nu onvoldoende bestreden, zei PvdA-leider Diederik Samsom. Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) moet er van hem over in overleg met het Openbaar Ministerie.

Gerelateerde artikelen