BIN7 nov '15 13:31

'Goede afspraken Afrika over migratie'

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - Op de topbijeenkomst over migratie tussen Europa en Afrika moeten de werelddelen komende week concrete afspraken maken om het probleem met de grote stroom vluchtelingen aan te pakken.

ANP
ANP

De EU mikt onder meer op betere grensbewaking en meer samenwerking bij terugkeer van asielzoekers naar eigen land. Afrika verwacht meer financiële steun en meer mogelijkheden voor legale migratie.

Dat heeft minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) zaterdag gezegd op de Afrikadag in het Tropeninstituut in Amsterdam. Koenders vergeleek de voorgenomen overeenkomst met Afrikaanse landen met de afspraken die de EU met Turkije maakte over het indammen van de vluchtelingenstroom

,,De migratieagenda vereist serieuze samenwerking met Afrika'', zei de minister in Amsterdam. ,,Grensbewaking, terrorisme, smokkelaarsnetwerken: daar ligt ruimte voor onderhandelingen. Op basis van eigenbelang, dat leidt tot concrete resultaten." Koenders is woensdag en donderdag met premier Mark Rutte op de migratietop op Malta.

Afgelopen week werd al bekend dat het kabinet 15 miljoen euro vrijmaakt voor het EU-fonds voor Afrika dat tijdens de top wordt opgericht. De EU stopt 1,8 miljard in het fonds dat moet worden aangevuld met vrijwillige bijdragen van de lidstaten. Het fonds is bedoeld om Afrikaanse landen te helpen bij het aanpakken van de grondoorzaken van migratie.

Gerelateerde artikelen