BIN15 mrt '15 20:16Aangepast op 16 mrt '15 06:00

Bijna 12,8 miljoen mensen mogen naar stembus

Auteur: ANP Nieuws

Bijna 12.790.000 mensen mogen woensdag hun stem uitbrengen voor de Provinciale Statenverkiezingen.

ANP
ANP

Dat blijkt uit gegevens die de 393 Nederlandse gemeenten aan de Verkiezingsdienst van het ANP hebben doorgegeven. Het aantal mensen dat mee mag doen aan de waterschapsverkiezingen is nog wat groter: het is voldoende als iemand in Nederland woont, de Nederlandse nationaliteit is geen vereiste.

In totaal doen er 53 partijen mee aan de Provinciale Statenverkiezingen. De ruimste keus hebben inwoners van Gelderland en Groningen, waar negentien partijen op het stembiljet staan. De twaalf provincies hebben opgeteld 570 zetels in de Staten te verdelen.

De meeste gemeenten zetten extra mensen in om de biljetten uit de twee, soms drie stembussen (in sommige stemlokalen kan voor twee waterschappen worden gestemd) te tellen.

De combinatie van de twee verkiezingen moet ervoor zorgen dat opkomst hoger uitvalt. Vier jaar geleden was de opkomst bij de Provinciale Statenverkiezingen 56 procent. Dat was wel wat meer dan bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar (53,9 procent), maar veel minder dan de opkomst bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2012: 74,5 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen