BIN9 jan '15 16:15

Koenders keurt straf Saoedische blogger af

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken vraagt de regering van Saoedi-Arabië de Saoedische blogger Raif Badawi niet de lijfstraf te geven, waartoe hij is veroordeeld.De blogger Raif Badawi werd veroordeeld tot tien jaar cel, omgerekend 226.000 euro boete en de lijfstraf: duizend zweepslagen.

ANP
ANP

De blogger Raif Badawi werd veroordeeld tot tien jaar cel, omgerekend 226.000 euro boete en de lijfstraf: duizend zweepslagen. Dat gebeurde in hoger beroep, want het Openbaar Ministerie vond een eerder vonnis van zeven jaar cel en zeshonderd zweepslagen te mild. Hij werd schuldig bevonden aan onder meer cybercrime, ongehoorzaamheid aan zijn vader en afvalligheid.

Badawi kreeg vrijdag al vijftig zweepslagen voor een moskee in Jeddah en krijgt de overige slagen in een periode van vijftig weken.

,,Nederland veroordeelt deze straf'', aldus Koenders. ,,Lijfstraffen zijn in strijd met de internationale mensenrechtenverdragen’', aldus de minister. Volgens de minister heeft Nederland de zaak van Badawi al meermalen in Europees verband aangekaart bij de Saoedische autoriteiten. ,,Nederland heeft zich vandaag opnieuw met Europese partners ingezet om de uitvoering van lijfstraffen te voorkomen'', aldus een verklaring van het ministerie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen